İyi Haftalar

Kısa Kısa'da yeni bir Yazı

Acaba ?..

İyi Günler

×
Loading...


















11 Nisan 2020 Cumartesi

Kırklareli Yemekleri

Papara




Rumeli'den kopup gelen, iyi ki de gelen tariflerden papara. Bayat ekmeğin en lezzetli hali ortaya çıkıyor sayesinde. Temel olarak, bayat ekmeğin tereyağ ve su karışımı ile buluşup yumuşamasından oluşuyor. Tabii zaman içinde kendini geliştiren yemek, et suyuyla da yapılabiliyor. İsteye göre içine Kırklareli'de ekşimik denen lor peyniri, et ya da tavuk parçaları koyuluyor.
Labada


Labadayı henüz duymadıysanız ya da denemediyseniz denemenin tam zamanı şimdi. Kırklareli'de bolca yetişen bitkilerden olan labada, tıpkı bugüne kadar yediğiniz ıspanak ve patates borani gibi yoğurtla bir araya gelince pek bir şahane oluyor çünkü. Bize de Kırklareli'de yaşamak nasıl da güzeldir demek düşüyor.
Labada sarması


Kırklareli labadanın değerini en çok bilen yerlerden. Haliyle ondan nefis sarmalar yapmayı da ihmal etmemişler. Hem pirinç hem de bulgurun bir araya geldiği enfes iç harcıyla buluşan labadalar da lezzetlerini son damlasına kadar kullanıp ortaya şaheser olarak çıkmışlar. kısacası, damaklara şenlik, mideye afiyet olur.
Manca


Meze ya da salata olarak değerlendirebileceğiniz manca, sadece Kırklareli'de değil tüm Trakya'da afiyetle yenen lezzetler arasında aslında. Kendisi, patlıcan ve etli kırmızı biberin közlenip minik minik doğranması, ardından içine kabukları soyulmuş ve yine küçük küçük doğranmış domates, yeşil biber, sarımsak gibi lezzetlerin dahil olmasıyla oluşur.
Kırklareli Köftesi


Ülkemizin dört bir yanında, neredeyse her şehrin kendine özgü bir köftesi olur da Kırklareli'nin dillere destan mutfağının özel bir köftesi olmaz mı? Elbette var. yapımı biraz uzun süren ama verilen tüm emeğe değen bu mis gibi köfteyi de yerinde gidip denemek gerek tabii. Çünkü bu efsane köftenin sırrı, ustalarında saklı.
Kuzu Kapama



Papaz Yahnisi


Dana etinin arpacık soğanla, bolca et suyu ve tabii ki tereyağı ile bir araya gelmesiyle oluşuyor. Soğan yahnisi olarak da biliniyor.
Sütlü Hamur Çorbası


Kısaca süt çorbası da denen bu çorba, süt ve Trakya'da daha çok kesme olarak bilinen eriştelerin birlikteliğinden oluşuyor. 
Kupriva


Şehrin köklü tarihi ve kültürel zenginlikleri sayesinde bugünlere dek gelen yemeklerden kupriva, ısırgan otuyla hazırlanıyor. Labada gibi ısırgan otu da Kırklareli'nde bolca yetişen otlardan sayılıyor.
Sütlü Biber Turşusu


Turşuyla bir arada düşünülmesi en zor olan şeylerden biri belki süt sizce. Ama bir kez denedikten sonra fikriniz tamamen değişecektir muhtemelen. Tıpkı diğer turşularda olduğu gibi kışlık olarak bol bol hazırlanan sütlü biber turşusu, çarliston biber, beyaz peynir ve sütün birlikteliğinden oluşuyor.
Pekmezli Kaçamak


Mısır unuyla mutfakta ne harikalar yaratıldığının kanıtı gibi. Pekmezle de buluşunca nasıl bir mis oluyor,
Höşmel 
Özellikle Babaeski'nin simgesi olan Höşmel, kaynamış sığır eti suyundan yapılır. Kırklareli'nin neyi meşhur sorusunun ilk akla gelen cevaplarından biridir.

Ayrıca  Bıldırcın ve Tavşan Dolması unutamayacağınız lezzetler arasındadır.

Peynir ve yoğurt
Kırklareli'nde hayvancılıkla uğraşıldığından süt, peynir ve tereyağı bolluğu var. Yaklaşık 10-12 mandıra üretim yapıyor. Burada beyazpeynir, kaşarpeyniri ve yoğurt imal ediliyor. Sütler, Balkan köyleri dedikleri Kofçaz ilçesi ve çevresinden geliyor. Mandıra sıcak süt kokuyor. Filtre edilmiş sütler soğutma panelinde, yapılacak peynirin türüne göre 27-35 derece arasında soğutulup mayalanma kazanlarına geçiyor. Burada maya eklenip bekletiliyor. Kasnak denilen teknelere cendele bezi seriliyor. Peynirler buraya alınıp 2-3 saat dinlendiriliyor ve suyu süzülüyor. Kesilip tuzlu suya alınıyor ve 24 saat bekletiliyor. Tenekelere konan peynirler buzhanenin yolunu tutuyor, Taze peynirin en az 3 ay buzhanede beklemesi gerektiğini; keçi ve koyun sütünden imal edilen kaşarpeynirinin 2 sene beklediğini, inek sütünden imal edilenlerin kesinlikle bekletilmemesi gerekiyor
(l Kültür Müdürlüğü'nde Halk Kültürü Araştırmacısı olarak görev yapan Zekeriya Kurtulmuş'un çalışmasından alınmıştır.)

0 Yorum:

Yorum Gönder


  • Blog Yazıları


    Email
    KISA KISA
    X



    Folower Button

    Takipçiler

    Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
    Copyright © 2020. Tocmac . All Rights Reserved.

    Bilgi Mesajı

    Bu yazıyı kod içerisinden bulup kolaylıkla değiştirebilirsiniz.

    Başka hiçbir yerde bulamayacağınız böyle başka etkiliyici hazır kodlara ulaşmak için Koddostu.com facebook sayfamızı takip edebilirsiniz!