İyi Haftalar

Kısa Kısa'da yeni bir Yazı

Acaba ?..

İyi Günler

×
Loading...


















22 Mayıs 2020 Cuma

VAN Mutfağı "Yöresel Yemekler"

Van Mutfağı
















Ayva Yemeği










Porsiyon adedi: 5 kişilik
Kullanılan Malzemeler
Türü Ölçüsü
Yeşil mercimek 1,5 Su bardağı
Soğan 3 adet orta boy
Kavurma İstenilen miktarda
Yağ 2 Yemek kaşığı
Salça 2 Yemek kaşığı
Ekşi Ayva 2 Adet orta boy
Yapılışı:
Yeşil mercimek suda haşlanır. Ayrı bir kapta soğanlar doğranır. Salça ile birlikte kavrulur. Haşlanan mercimeğin suyu dökülmemek kaydıyla, bu sos, içine dökülür. Karıştırılır. 10-15 dakika kaynatılır. Ayvaların kabuklan soyulur. Yarımay şeklinde doğranır. Yemeğin içine ilave edilir. Ayvalarla birlikte pişmesi beklenir. Ayvalar pişince tuz ayarlanır. Ocaktan indirilir. Servis yapılır.

Çılbır









Porsiyon adedi: 5 kişilik
Kullanılan Malzemeler
Türü Ölçüsü
Kavurma et İstenilen Miktarda
Soğan 4-5 orta boy
Yağ 250 gr.
Kırmızı biber İsteğe göre
Karabiber İsteğe göre
Tuz İsteğe göre
Reyhan 2 demet
Yumurta Kişi sayısına göre
Salça İki kaşık
Yapılışı:
Yemeğin en önemli özelliği içme bolca reyhan atılmasıdır. Yağ tencerede eritilir, soğanlar istenilen büyüklükte doğranır, salça konur. Yağ, salça soğan ve kavurma birlikte bir süre kavrulur. 4-5 bardak ılık su ilâve edilir. Tuz, karabiber ve kırmızı biber atılır. Reyhan otu temizlenir yıkanır ve tencereye atılır. 15-20 dakika kaynatılır, yemeğin pişmesine yakın içine yumurta kırılır bu yumurtalar karıştırılmaz. Lop şeklinde pişer. Bu yemek, suyuna yufka ekmek doğranarak yenir.

Eşkili









Porsiyon adedi: 5 kişilik
Kullanılan Malzemeler
Türü Ölçüsü
Kavurma et İsteğe göre
Evelîk İsteğe göre
Ispanak Kışın evelik yerine kullanılır
Yağ 250 gr.
Salça 3 Yemek kaşığı
Soğan 3-4 orta boy
Erik pestili 2 Yemek kaşığı
Yumurta Kişi sayısına göre
Erik pestili: Van yöresinde Alca pestili olarak geçer. Erik ham iken ağaçtan toplanır (Ekşi olanlar tercih edilir) yıkanan erikler tencereye bırakılır. Üzerine l su bardağı su dökülür. Erikler kaynadıktan sonra ezil-melerine yakın tuz eklenir ve ezilerek süzgeçten geçirilir. Karışım tepsiye dökülür kızgın güneşte iki gün bırakılır. Beklenen sürede tahta kısık ile karıştırılır. Katılaşınca kavanoza alınır, genellikle ekşili yemeği ve lahana dolmaları ve sulu köftede eski yerine kullanılır. Yapılışı:
Tencereye kavurma, soğan, yağ ve salça konur kavrulur. Su ilave edilir. Yıkanmış ve doğranmış evelik ve erik pestili eklenir. Yemek kaynamaya başlayınca içine yumurta kırılır. Yumurtalar lop şeklinde pişer. Yemeğin en önemli özelliği içine kişniş konulmasıdır. Yemeğe ayrıca lezzet ve koku verir. Kışın evelik yerine ıspanak kullanılır.

Helise











Porsiyon adedi: 5 kişilik
Kullanılan Malzemeler
Türü Ölçüsü
Döğme (Den) 3 Su bardağı
Tavuk eti 4-5 parça göğüs eti
Tereyağı 250 gr.
Yapılışı:
Yemeğin en önemli özelliği güveçte (Çölmekte) pişmesidir. 7 su bardağı su güvece konur, döğme ile pişmiş tavuk eti ve tuz kaynayan suya atılır. Kaynamaya bırakılır. Sürekli kaynayan güveçte malzemeler tahta bir kaşıkla çırpılarak karıştırılır. Eğer su azalmış malzemeler pişmemişse çay bardağı ile su ilave edilir. Yemek muhallebi kıvamına gelince tabaklara alınır. Yemeğin ortası hafifçe çukurlaştırılır, eritilmiş tereyağı veya sana yağı çukura dökülür ve servis yapılır.

Kurutlu köfte
Porsiyon adedi: 5 kişilik
Kullanılan Malzemeler
Türü Ölçüsü
Döğme 1 Su bardağı
Bulgur (ince) 2 Su bardağı
Rendelenmiş soğan 3-4 orta boy
Nane İsteğe göre
Kurut Ezilmiş 2 su bardağı
Sarımsak 5-6 diş
Yağ 250 gr.
Salça 2 yemek kaşığı
Reyhan İsteğe göre
Zeyturun İsteğe göre
Yapılışı:Döğme bulgur, rendelenmiş soğan, nane, reyhan, zeyturun, tuz, karıştırılır. Ilık su ilave edilir ve iyice yoğrulur. Hamur haline gelince, uzun köfteler yapılır. Bu köfteler kaynayan suya atılır, pişen köfteler sudan alınır. Kurut (Özel kabında ezilerek) bulamaç haline getirilir. Bulamaca doğulmuş sarımsak katılır. Bir kap içine alınan köfteler üzerine bu karışım dökülür. Ayrıca bir tavada iri doğranmış soğan, yağ ve salça ile bir sos yapılır. Yemek üzerine dökülür. Servise hazırdır.

Mıhla (Çirişli)













Porsiyon adedi: 5 kişilik
Kullanılan Malzemeler
Türü Ölçüsü
Çiriş l kg.
Yumurta 5 adet
Yağ 3 yemek kaşığı
Yapılışı:
Yıkanmış ve doğranmış çirişler tuzlu suda haşlanır. Süzgeçten geçirilir. Suyu avuç içinde sıkılarak alınır. Bîr tencerede yağ eritilir çarpılmış 5 yumurta yağ içine karıştırılarak pişirilir. Haşlanmış çiriş pişen yumurtanın içine dökülür, ikisi birlikte karıştırılır. Hafif kavrulur ocaktan alınır ve servis yapılır.
Çiriş : İlkbaharda dağlarda yetişen bir ottur. Yumurtalı,çorbası ve bulgur pilavı da yapılır. Halk dilinde ismi çiriş olarak geçer.Yukdarıda ki yemekte çiriş yerine ıspanakta kullanılabilir.Bu takdirde yumurtalar ıspanağın üzerine kırılır.

Kabak Boranı













Porsiyon adedi: 5 kişilik
Kullanılan Malzemeler
Türü Ölçüsü
Kabak 3-4 adet orta boy
Mercimek l su bardağı
Kavurma et isteğe göre
Yağ 3 yemek kaşığı
Reyhan l demet
Yapılışı:
Kabakların kabuğu soyulur, küçük kare şeklinde doğranır. Tencereye su konur mercimek bu suda haşlanır. Pişmesine yakın içine kabak, Reyhan otu Kavurma et ve yağ ilave edilir. Hep birlikte pişirilmeye bırakılır. Yemeğin en önemli özelliği kabakların yemek içerisinde ezilmesidir, bu şekle gelince ocaktan indirilir servis yapılır.

Keledoş









Porsiyon adedi: 5 kişilik
Kullanılan Malzemeler
Türü Ölçüsü
Kavurma et İsteğe göre
Nohut Yarım su bardağı
Den (Döğme) 1 Su bardağı
Yeşil mercimek Yarım su bardağı
Akpancar İki avuç dolusu
Tere yağı 3 yemek kaşığı
Kurut 2 Su bardağı
Yapılışı:
Nohut ve döğme bir tencerede haşlanmaya bırakılır. Pişmesine yakın yeşil mercimek konur. Hepsi piştikten sonra içine akpancar yıkandıktan sonra kavurma et ile birlikte konur. 10-15 dakika kaynatılır. Malzeme iyice pişer. Ezilmiş kurut kaynayan tencereye dökülür. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Ocaktan indirilir, üzerine tereyağı konur. Bu yağ yemeğin sıcağı ile erir daha sonra servis yapılır.

Mıhla
Porsiyon adedi: 5 kişilik
Kullanılan Malzemeler
Türü Ölçüsü
Kavurma et İsteğe göre
Soğan 6-7 adet orta boy
Yağ 3 yemek kaşığı
Yumurta 5 adet
Yapılışı :

Kavurma et pastırma gibi doğranır tavaya alınır. Daha sonra yarım ay şeklinde doğranmış soğanlar yağla birlikte tavaya konulur.
Üzerini kapatacak kadar ılık su dökülür. Pişirilmeye bırakılır, soğanlar piştikten sonra yumurta kırılır. Yumurtalar dağıtılmadan pişer, karabiber ve tuz eklenir ocaktan alınır. Servise hazırdır.

Sengeser









Porsiyon adedi: 5 kişilik
Kullanılan Malzemeler
Türü Ölçüsü
Kavurma et İsteğe göre
Mercimek (Yeşil) 1,5 Su bardağı
Soğan 4-5 orta boy
Salça 3 yemek kaşığı
Kurut 2 Su bardağı
Yağ 3 yemek kaşığı
Yapılışı:
Kavurma et ve doğranmış soğan yağda hafifçe kavrulur. Ilık su ilave edilir. Hafif ateşte kaynamaya bırakılır. 10-15 dakika kaynadıktan sonra haşlanmış mercimek ilave edilir. 3-4 taşım kaynatılır. Daha sonra ezilmiş kurut dökülür hep birlikte kaynatılır, ocaktan indirilip servis yapılır.
Kurut: Çökeleğin güneşte kurutulmuş halidir. Ilık su ile özel kabında ezilerek bulamaç haline getirilir ve yemeklerde kullanılır.

Şile (Döğme şilesi)
Porsiyon adedi: 5 kişilik
Kullanılan Malzemeler
Türü Ölçüsü
Döğme (Çekilmiş Den) 2 Su bardağı
Yağ (Tere yağı) 3 yemek kaşığı
Salça 2 yemek kaşığı
Yapılışı:Doğulmuş ve çekilmiş buğday (Döğme) tuzlu suda pişirilir. Pelte kıvamına gelince ocaktan alınır. Eritilmiş tere yağı (İstenilse salça ile birlikte) Sos şeklinde hazırlanır. Tabağa alınan yemeğin üzerine dökülür. Yemeğin en önemli özelliği tuzlu balıkla yenmesidir.

0 Yorum:

Yorum Gönder


  • Blog Yazıları


    Email
    KISA KISA
    X



    Folower Button

    Takipçiler

    Company Info | Contact Us | Privacy policy | Term of use | Widget | Advertise with Us | Site map
    Copyright © 2020. Tocmac . All Rights Reserved.

    Bilgi Mesajı

    Bu yazıyı kod içerisinden bulup kolaylıkla değiştirebilirsiniz.

    Başka hiçbir yerde bulamayacağınız böyle başka etkiliyici hazır kodlara ulaşmak için Koddostu.com facebook sayfamızı takip edebilirsiniz!