,Can boğazdan gelir
diyorsanız, Peru’ya hoşgeldiniz!
Peru, boğazına
düşkünlerle, formuna düşkünleri aynı masada buluşturmayı başarabilen bir
yer. Mesela Bilge ve ben (Duygu) bütün gezi boyunca yemeklerimizi
paylaşabildik. Normalde birimizin lezzetli bulduğunu öbürümüz ağır bulur, ya da
birimizin hafif bulduğunu öbürümüz yavan… ??
Peru mutfağı dünyadaki
en yeni foodie trendi. Sağlıklı yaşam furyasının da bunda payı var tabi. Kinoa,
acai, maca gibi Amazon’un ömür uzatan superfoodları Peru yemeklerinin de olağan
malzemelerinden. Sadece sağlıklı değil, aynı zamanda lezzetli de. Hem de
öyle lezzetli ki, yarım milyon insan buradaki yemek festivaline sadece
yemek yemek için yurt dışından geliyor!
Gastronomi Merkezi Peru: 4 Mutfağın Bir Tencerede Füzyonu
Peru, öyle bir ülke ki
bizim yeni yeni hayatımıza giren “füzyon mutfak” kavramı güncel Peru mutfağının
kendisi. Peru’yu Peru yapan kültürel ve biolojik çeşitliliğin en güzel ürünü
damaklarda lezzet patlamaları yaratan mutfağı olmuş. 400’ü aşkın yıldır,
mutfaklarda, And Dağları’nın güveci ve Asya’nın wok tavası kol kola iş başında.
Bir de üzerine, Amazon’dan gelen aromalarla tatlanan İspanyol pirinç yemekleri
de bu beraberliğe eklenince ortaya Peru’ya özel criollo (İng: creole, Tr:
kreol) mutfağı çıkmış. Yani modern Peru mutfağı 4 farklı coğrafya ve
kültürü bir tencerede birleştiriyor. Aşağıda bu farklı bölgesel mutfakları
biraz anlattık.
(Kreol kavramını daha
önce duymuş olabilirsiniz, hem Avrupalı, hem Afrikalı soyundan gelenler için
kullanılan genel bir kavram. Aynı zamanda Avrupa’dan (özellikle Fransa ve
İspanya’dan) yeni dünyaya gelip yerleşen kişiler içinde kullanılıyor. Tüm kreol
mutfakları bir değil. Amerika’nın Luisiana eyaletindeki Kreol mutfağı ve
Peru’daki alakasız mutfaklar.)
Son on yıl içinde de
bu kendine has mutfağın potansiyelini fark eden genç girişimciler, çıtayı yerel
boyuttan gastronomik ve küresel boyuta yükseltmeyi başarmış. Öyle ki, artık
özellikle Lima, Latin Amerika’nın en yeni ve gözde gastronomi merkezi
olarak öne çıkıyor.
Bir zamanlar Peru,
buraya gelen önemli misafirlere Fransız yemekleri ve Scotch sunulduğu
yerken şimdilerde cuy (kobay faresi) ve kinoa gibi geleneksel And Dağları
klasiklerinin binbir çeşit versiyonunun, “high-end” restoranlarda ustaca
yorumlandığı, hip bir yer olmuş vaziyette. Tabi haliyle turizm de bu yönde
evrilmeye başlamış. Her tur programı günün sonunda gastronomik bir kapanış
yapar olmuş. 2000 yılında Cordon Bleu Akademi’nin Latin Amerika’daki ilk ayağı
burada açılmış. 2009 yılında ise Bon Appétit Dergisi, Lima’yı “bir
sonraki mükemmel yemek şehri” olarak lanse etmiş.
Tüm bu “gurme şehir”
hali, şehirdeki büyük küçük her işletmeye yansımış durumda. Üstelik bunun
için illa Lima’dan çıkmış en iyi şeflerden biri olan ve tüm dünyada 30’dan
fazla restoranı olan rock yıldızı şef Gastón Acurio’nun meşhur restoranına
gitmeye gerek yok. Şehir yeni gastronomi merkezi kimliğini öyle benimsemiş ki;
sokak satıcıları bile yemeklerin hazırlanışına ve sunumuna özenir
vaziyette. Her türlü bütçedeki mide buradan mutlu ayrılıyor.
Uzun lafın kısası, bu
ülkede aç kalmanıza imkan yok. İster Peru’nun küçük şehirlerindeki mütevazi
mekanlarda olun isterseniz de Lima’nın Miraflores bölgesindeki şık ve rafine
restoranlarda, tabağınız her türlü sizi tatmin edecektir.
Peru’nun Milli Yemekleri Neler?
Ağzınızın suyunu
akıtacak bir liste hazırladık. Bu yemekler Michelin yıldızlı restoranların
menülerine kadar tırmanmayı başarsa da, Peru’da gazete kağıdına sofralarda
yemelik sıradanlıkta yemekler. Yani sıradan yemekler öyle güzel ki, büyük
şefler ilhamlanıyor. Peru’ya gelirseniz, yada bi Peru restoranına giderseniz
denemeniz gereken 9 MİLLİ PERU YEMEĞİ ni aşağıda bulabilirsiniz.
Peru’da Bio Çeşitlik = Mutfakta Bol Malzeme & Özel Aromalar
Peru, çok farklı coğrafyalara ve iklimlere sahip bir ülke. Amazonlar,
And Dağları, çöller, hepsi bambaşka şartlara ve bitki örtüsüne sahip. Dolayısı
ile farklı bölgelerin mutfakları da farklılık gösteriyor. Fakat ülkenin
geneline baktığımızda, eninde sonunda, her mutfakta karşımıza çıkacak tek ürün:
Patates. Zaten tüm dünyadaki patates türlerinin yaban atası da Peru’dan çıkma.
Yani burası patatesin ana vatanı.
Patatesle öne çıkan spesyal yemekler arasında, ocopa (baharatlı yer fıstığı soslu patates), papa a la huancaina (krem peynir soslu patates), causa (deniz ürünleri, sebzeler veya tavukla doldurulmuş patates), papa rellena (kıyma ile dolu kızarmış patates kroketler) var. Patatesler aynı zamanda balık çorbası tarzı chupe içinde veya lomo saltado gibi et kavurma yemeklerin içinde var. Kısacası patatesler her yerde var. Umarız Peru’da olup da patatese alerjiniz yoktur.
Ayrıca bizdeki börek
misali binbir çeşit malzemeyle hazırlanabilen, mısır yaprağına sarılı tamaleler
de çok popüler yiyeceklerden. Türkçesi manyok olan sütleğengillerden bir kök
bitkisi olan cassava veya mısırdan yapılan humita en çok tercih
edilen versiyonları.
Bölgesel Peru Mutfakları
Kıyı Bölgeleri
Kıyı bölgelerinin
yıldızı elbette deniz mahsulleri ve favorimiz ?ceviche?. Balık ve karides
başta olmak üzere deniz mahsullerinin limon suyu, soğan, kişniş ve acı biber
ile marine edilmesiyle soğuk olarak servis edilen bu başlangıç yemeği Peru için
son derece sıradan bir yemek. Türkiye’de ve yurt dışında bazı şık restoranların
menülerinde uçuk fiyatlara satıldığına bakmayın, burada sucuk ekmek gibi
yaygın, sıradan bir yiyecek. Tabi nasıl sucuk ekmeği dağda 25 TL’ye satıyorlar,
Peru’da da uçan ceviche fiyatları var tabi. Ceviche’de herhangi bir pişirme
tekniği kullanılmıyor. Tüm olay, etin limon suyu içinde okside olması gibi
tamamen kimyasal bir tepkimeden ibaret. Eğer ceviche’yi beğendiyseniz bir
başka deniz ürünü kokteyli olan ve biraz da Japon mutfağından esinlenilen tiradito‘yu
da deneyin deriz. Buna kremalı acı sos banyosu yapan jambon inceliğinde balık
dilimleri diyebiliriz.
Eğer çiğ balık olayı size göre
değilse Peru mutfağında balığın pişmiş binbir türlü hali var. Al ajo
(sarımsaklı), frito (kızartma), a la chorrillana ( domates ve soğanla beyaz
şarapta pişmiş)… Deniz mahsullü
çorba ve güveçler de Peru mutfağında çok önemli. Aguadito (sulu
risotto), picante (baharatlı yahni), chupe (kremalı deniz mahsulu
çorbası) en popülerleri. Conchitas a la parmesana (parmesanlı
deniztarağı), pulpo al olivo (zeytinyağlı ahtapot) ve choros a la
chalaca (taze mısır salsalı midyeler) de klasik olarak kıyı bölgelerde her
menüde olan seçenekler. Kuzey kıyılarında özellikle Chiclayo’da tortilla
de manta raya (vatozlu omlet) en tipik yemeklerden.
Deniz mahsüllerine
kendimizi boğmak varken, tavuk ve et yemek bize çok cazip gelmedi. Ama
kıyılarında meşhur et ve tavuk yemekleri var: Aji de gallina
(cevizli tavuklu güveç), arroz con pato a la chiclayana (kişnişli ördek
ve pirinç yemeği), seco de cabrito (güveçte kişnişli ve acı biberli keçi
eti) en sık yapılan et yemeklerinden.
Ayrıca kıyı bölgeleri
Asya mutfağınından en çok etkilenen yerler. Çin pişirme teknik ve soslarını
Peru malzemeleriyle buluşturan bu restoranlara chifas deniliyor. Daha
çok Kanton mutfağı ağırlıklı ağır soslu ama basit yemekler yapılıyor.
And Dağları
And Dağları’nın
serinliği, özellikle kabak, balkabağı, patates, taze yerel otlarla ve etlerle
hazırlanan bol malzemeli besleyici çorbalar demek. Sopa a la criolla (kremalı
etli veya sebzeli noodle ile hazırlanan hafif çorba) ve caldo de
gallina (patatesli ve otlu tavuk çorbası) menülerin demirbaşları.
Arequipa civarındaki
restoranlar ise chupe de camarones (nehir karidesiyle yapılan balık
türlüsü) ile ünlü. Ve gelelim And Dağları’nın imza yemeği cuy’a
(Guniea Domuzu). Bu domuz – fare görünümlü ama tadı tavşan gibi olan And
Dağları’na özgü hayvanın etini pişirmenin en lezzettli yolları bütün olarak
çevirme yapmak ve fırınlamak veya bizdeki tandır gibi bir yöntem olan chactado.
Bu bölgede birnbir türlü hazılanan nehir alabalığı da diğer bir popüler
opsiyon. Aslında Arequipa bölgesinin kendine has bir micro-mutfağı var
diyebiliriz. Bu bölge picantes denilen beyaz peynirle servis edilen
baharatlı yahnileriyle, solterito denilen fasulye salatasıyla ve rocoto
relleno denilen etli acı biber dolmalarıyla meşhur. Ayrıca özel
günlerde ve düğünlerde aileler, marine edilmiş etler, sebzeler, acı biber,
peynir ve aromatik otların yerde sıcak kayalar üzerinde pişirildiği pachamanca
yapmak için bir araya geliyormuş.
Amazon Bölgeleri
Her ne kadar Peru’nun
diğer bölgeleri kadar popüler içeriklere sahip olmasa da Amazon bölgesi mutfağı
da son zamanlarda yükselişe geçmiş durumda. Özellikle nehir salyangozu ve
balıkları, Moriche Palmiyesi’nin meyvesi olan aguaje, yuca adlı
manyok (cassava) cinsi tropikal sebze, chonta
(palmiye kalbi) bu bölgenin sık kullanılan malzemelerinden. Bölgenin imza
yemeği ise bizdeki etli yaprak sarma gibi tavuk veya domuz etiyle
hazırlanan pirinç ile doldurulmuş bijao yaprakları olan Juanes.
Dünyada Gurmelerin Yeni Gözdesi: Novoandina Akımı
Peru’nun gastronomi
rönesansı asında 1980’lere dayanıyormuş. Yani ülkenin en karmaşalı, ekonominin
de serbest düşüşte olduğu döneme. Tam da bu çalkantılı dönemde, bir gazete
yayıncısı olan Bernardo Roca Rey, mutfağında And Dağları malzemeleriyle
denemeler yapıyormuş. Özellikle de bugün bilinen ismiyle “quinotto”
(Fırında Guniea Domuzu, kinoa risotto ve patatesli garnitürler) gibi deneysel
çabalar içindeymiş. Aynı zamanlarda ünlü bir restoran şefi olan Cucho La Rosa,
geleneksel Peru yemekleri üzerinde haşlama yerine buharda pişirme, kızartma
yerine mühürleme gibi değişik pişirme teknikleri deniyormuş. Bunlar gibi gazete
ve dergilere ulaşımı olan öncüler, keşfettikleri tarifleri ve teknikleri
yayınlamaya başlamış sonunda Novoandina (yani “yeni Andlı” -And
Dağları’na atfen) akımı çıkmış. Fakat dönemin yarattığı zor şartlar nedeniyle
bu akım hiçbir zaman tam anlamıyla çığır açıcı bir etki yaratma fırsatı
bulamamış.
1994’te şartlar
değişmiş. Hem ekonomi düzene girmeyen başlamış, hem de politik sular durulmaya.
İşte o zaman Cordon Bleu Paris’te eğitim alan ünlü şef Gastón Acurio,
Astrid y Gastón adlı bir restoran açarak kendisinden önceki duayenlerin
izinden giderek Novoandina Akımını devam ettirmiş. Temelde Peru’ya özgü
geleneksel mutfağın, batılı gurme mutfağı ile yorumlanmasına dayanan akımla
hazırlanan yemekler büyük ilgi ve beğeniyle karşılanmış. Şef Gastón
Acurio’yu, Rafael Piqueras ve Pedro Miguel Schiaffino gibi yeni akım genç
şefler takip etmeye başlamış. Zamanla Novoandina Akımı, Avrupa, Japon ve
Çin mutfaklarından da etkilenerek kolektif olarak yayılmış ve bugün Peru
mutfağını küresel bir gastronomi fenomenine çevirmiş.
Evde quinnotto denemek
isteyenler buradan tarife bakabilirler:
www.peru.travel/what-to-do/peru-of-today/food/peruvian-food-recipes/quinotto-de-hongos.aspx
Lima’nın En Özel Restoranları
Ámaz
Bu şık restoran
Amazon’un bereketini ve kültürünü bir mutfakta birleştirmesi ile ünlü.
Amazon’nun az bilinen lezzetlerini dünyaya duyurmayı amaçlıyor.
www.amaz.com.pe
Av. La Paz 1079 Miraflores / Tel: (01) 221 9393 / (01) 221 9880
Av. La Paz 1079 Miraflores / Tel: (01) 221 9393 / (01) 221 9880
Huaca Pucllana
Restaurant
Burası M.Ö. 500’den kalanPucllana Arkeolojik kalıntılarının neredeyse içinde sayılacak yakınlıkta, tarihi manzarasına yakışır ağırlıkta ve zariflikte bir restoran. Şehirin en saygın restoranlarından. Mick Jagger, Bill and Hillary Clinton, İspanya Kralı gibi önemli misafirleri ağırlamış. Bir ana yemek 25 dolar civarında. Porsiyonlar büyük, aklınızda olsun.
Burası M.Ö. 500’den kalanPucllana Arkeolojik kalıntılarının neredeyse içinde sayılacak yakınlıkta, tarihi manzarasına yakışır ağırlıkta ve zariflikte bir restoran. Şehirin en saygın restoranlarından. Mick Jagger, Bill and Hillary Clinton, İspanya Kralı gibi önemli misafirleri ağırlamış. Bir ana yemek 25 dolar civarında. Porsiyonlar büyük, aklınızda olsun.
www.resthuacapucllana.com/en/
General Borgoño cdra. 8, Huaca Pucllana – Miraflores / Tel: 445 4042
General Borgoño cdra. 8, Huaca Pucllana – Miraflores / Tel: 445 4042
Bütçenizi başka yerden
kısın ama bu restoranlardan birinde yemeden Lima’dan dönmeyin. Novoandina
akımını dünyaya duyuran bu restoranlar Peru’da yapılacak en iyi şeyler
arasında.
Astrid y Gastón
Buraya her şeyin başladığı yer desek yalan olmaz. Lima’dan çıkma en ünlü şef, Novoandina akımının en eski temsilcilerinden Gastón Acurio’nun restoranı olan Astrid y Gastón’da temelde Fransız mutfağının Peru mutfağı ile kesiştiği mevsimlere göre güncellenen bir menü var. Ayrıca kabarık mor mısır krepleri ile servis edilen Pekin usulü cuy filetoları gibi fusion seçenekler de var. Dünyadaki en seçkin şarapların bulunduğu zengin şarap menüsünü de unutmamak gerek. Kısacası fine-dining bir Novoandina deneyimi yaşamak isterseniz burası tam adresi.
Buraya her şeyin başladığı yer desek yalan olmaz. Lima’dan çıkma en ünlü şef, Novoandina akımının en eski temsilcilerinden Gastón Acurio’nun restoranı olan Astrid y Gastón’da temelde Fransız mutfağının Peru mutfağı ile kesiştiği mevsimlere göre güncellenen bir menü var. Ayrıca kabarık mor mısır krepleri ile servis edilen Pekin usulü cuy filetoları gibi fusion seçenekler de var. Dünyadaki en seçkin şarapların bulunduğu zengin şarap menüsünü de unutmamak gerek. Kısacası fine-dining bir Novoandina deneyimi yaşamak isterseniz burası tam adresi.
en.astridygaston.com
Av. Paz Soldán 290, San Isidro, Lima 27 – Perú T. +511 442-2775 (Pazartesi-Pazar 10.00 – 21.00)
Av. Paz Soldán 290, San Isidro, Lima 27 – Perú T. +511 442-2775 (Pazartesi-Pazar 10.00 – 21.00)
Central
Asya ve Avrupa’nın en prestijli restoranlarında çalıştıktan sonra yerel buluşlara imza atmak için tekrar Peru’ya dönen şef Virgilio Martinez’in eleştirmenlerce “baştan çıkarıcı kreasyonları” var. Özellikle ahtapotlu deniz ürünleri başlangıç tabağı bir star ama domates, hardal ve armutla tatlandırılmış süt domuzu ise bir başyapıt. Ayrıca kullanılan balıkların sürdürülebilir balıkçılıktan, otların ise organik tarımdan gelmesi de buraya ayrı bir değer katıyor.
Asya ve Avrupa’nın en prestijli restoranlarında çalıştıktan sonra yerel buluşlara imza atmak için tekrar Peru’ya dönen şef Virgilio Martinez’in eleştirmenlerce “baştan çıkarıcı kreasyonları” var. Özellikle ahtapotlu deniz ürünleri başlangıç tabağı bir star ama domates, hardal ve armutla tatlandırılmış süt domuzu ise bir başyapıt. Ayrıca kullanılan balıkların sürdürülebilir balıkçılıktan, otların ise organik tarımdan gelmesi de buraya ayrı bir değer katıyor.
centralrestaurante.com.pe/en/
Santa Isabel 376. Miraflores Lima, Perú +5112428515 / 2428575 Öğle yemeği
Pazartesi-Cuma 12.45’de, Akşam yemeği ise Pazartesi-Pazar 19.45’de başlıyor.
Lima’da Ceviche Nerede Yenir?
1.
Lima’nın en ünlüsü San Isidro’daki El Veridico de Fidel. Yerliler,
yabancılar en iyi cevichenin burada yendiğine hem fikir.
Ucuz Seçenekler:
2. Barranco’daysanız: Canta Ranita. Açık havada ceviche, yanında mısır birası (chicha) keyfi. Sadece öğlenleri açık 12.30- 16.00
3. Plaza Mayor yakınlarındaysanız: Palacio del Gobierno karşısındaki sokaktaki Pacifico restoran. Turist yok, yerlilerinse uğrak yeri. Öğlenleri içinde ceviche de olan çok ekonomik set menüler var.
Ucuz Seçenekler:
2. Barranco’daysanız: Canta Ranita. Açık havada ceviche, yanında mısır birası (chicha) keyfi. Sadece öğlenleri açık 12.30- 16.00
3. Plaza Mayor yakınlarındaysanız: Palacio del Gobierno karşısındaki sokaktaki Pacifico restoran. Turist yok, yerlilerinse uğrak yeri. Öğlenleri içinde ceviche de olan çok ekonomik set menüler var.
9 MİLLİ PERU YEMEĞİ
Japon mutfağı dünyaya
yayılmadan önce neydiyse, Peru mutfağı da şimdi o. Amerika kıtasında hızla
popülerleşiyor. Şimdiye kadar duymadınız ama yakında daha çok duyacaksınız.
Bundan 5-10 sene sonra Türkiye’de de Peru restoranı görürseniz, Biz Evde Yokuz
söylemişti dersiniz.
? Ceviche
Bu yemeğin tarifi ve fotoğraf kaynağı için: delicious.com
Nedir? Kısaca çiğ deniz
ürünleri. Balık ve karides başta olmak üzere deniz mahsullerinin limon suyu,
soğan, kişniş ve acı biber ile marine edilmesiyle soğuk olarak servis
edilen başlangıç yemeği.
Neden denemek lazım? Çünkü ceviche, büyük
ihtimalle Peru mutfağının nimetleri arasında en popüleri olanı. Tüm Latin
Amerika’da birçok varyasyonu olsa da Peru mutfağındaki genellikle beyaz etli
balıklardan yapılan (levrek veya tilapia) versiyonu en bilineni.
? Cancha
Nedir? Restoranlarda yemek öncesi
aperatif olarak veya yan yemek olarak ceviche gibi diğer yemeklerle birlikte
servis edilen atıştırmalık kızarmış mısır. Bizdeki soslu kızarmış mısır
taneleri gibi düşünebilirsiniz.
Neden denemek lazım? Çünkü mısır Peru
mutfağının temel malzemelerinden biri ve cancha da bu geleneksel sebzenin en
lezzetli hallerinden biri. Ayrıca beğenirseniz çok pratik oluşuyla binbir türlü
versiyonunu eve döndüğünüzde deneme şansınız da var. Geleneksel olarak
hayvansal yağ tavada ısıtılıp içine atılan mısır tanelerine tuz ekleniyor.
Fakat siz bitkisel yağ kullanarak modern versiyonunu da yapabilirsiniz.
? Papa a la Huancaína
Nedir? Andean bölgesine özgü bu basit
yemek, baharatlı lahana ve keramlı peynir sosu yatağında haşlanmış patates ve
yumurta ile hazırlanan en klasik başlangıç yemeği.
Neden denemek lazım? Çünkü patates,
uçuz olması ve kolay yapımıyla, Peru mutfağının en temel malzemelerinden bir
diğeri ve Peru’daki bioçeşitlilik sayesinde oldukça fazla cinsi var. Yani
sadece patates deyip de geçmemek gerek. Papa a la Huancaína Huancayoda
şehrinden çıkma ama tüm Peru’da her restoranda bulabileceğiniz bir seçenek.
? Causa
Bu yemeğin tarifi ve fotoğraf kaynağı için:
www.tonnino.com
Nedir? Tabanının sarı patateslerin
ezilerek misket limonu ve acı biberle tatlandırılmasıyla oluşturulan, tavuk,
ton balığı ve karides gibi deniz mahsülleriyle de üzerine kat çıkılan soğuk
başlangıç yemeği.
Neden denemek lazım? Çünkü bu da
patatesin başrolde olduğu bir diğer klasik Peru mutfağı yemeği. Bir nevi soğuk
patates keki olan causa’nın henüz tam olarak belirlenememiş olsa da kökeninin
kolonyal dönem öncesine dayandığı düşünülüyormuş. Onu Peru mutfağında değerli
kılan yanı, çok sade ve basit bir malzeme olan patatesin diğer tüm malzemelerle
uyum içinde olabilmesi.
? Arroz chaufa
Nedir? Çeşitli sebzeler,
yumurta ve etin soya sosu eklenerek pişirilmesi ile Çin mutfağından feyz alan,
Peru usulü kızarmış pirinç.
Neden denemek
lazım? Çünkü Peru, tarih boyunca birçok topluluk tarafından istila
edildiği ve dünyanın her yerinden göç almış olduğu için dolayısıyla çokkültürlü
bir mutfağa sahip. Mutfaktaki bu çokkültürlülüğü deneyimlemek için Arroz
chaufa, Çin kültürünü temsilen ideal seçeneklerden. Bu yemeği Çin pişirme
teknik ve soslarını Peru malzemeleriyle buluşturan chifas denilen
restoranlarda tatmanızı öneririz.
? Lomo saltado
Nedir? Bonfile et parçalarının soğan,
domates, acı biber ve baharatlarla sotelenmesiyle hazırlanan ve kızarmış
patatesle ve pilavla sunulan yemek.
Neden denemek lazım? Çünkü bu yemek
inanılmaz lezzetli. Arroz chaufa gibi wokta pişmesi ile Lomo saltado’da da Çin
etkisi var. Yemekteki temel prensip, içindeki malzemelerin yemeğin suyuyla
güzelce karışmasını sağlamak.
? Anticuchos
Nedir? Sığır kalbinin çeşitli Peru
baharatlarıyla bir gece önceden marine edilmesi ve şişe geçirilmesiyle
hazırlanan bir sokak lezzeti. Ayrıca restoranlarda yanında haşlanmış patatesle
ana yemek olarak da bulunabiliyor.
Neden denemek lazım? Çünkü bizce bir ülkenin mutfağını
hakkını vererek deneyimleyebilmek için o ülkenin sokak lezzetlerini de es
geçmemek lazım. Anticuchos da Peru’daki en temel sokak yemeklerinden
biri. Kökleri lamanın ana et kaynağı olduğu sömürgecilik öncesi döneme
dayanıyor fakat İspanyol etkisiyle bugünkü versiyonlarında sığır eti
kullanılıyormuş.
? Pachamanca
Nedir? Bizdeki mangal-tandır tarzı gibi eski bir pişirme yöntemi olan Pachamanca’nın
olayı, zemine gömülmüş sıcak kayalar arasında taze otlarla harmanlanmış et ve
sebze çeşitlerinin pişirilmesi.
Neden denemek lazım? Çünkü ana bölgesi And Dağları olan bu zahmetli yemek pişirme yönteminin
kökleri, İnka Uygarlığı’na kadar uzanıyor. Bizce sadece bu tanım bile onu
denemeye değer yapıyor.
? Cuy
Nedir? Kızarmış veya fırınlanmış bütün
kobay faresi (guinea pig).
Neden denemek lazım? Hemen burun kıvrımayın, çünkü cuy, And Dağları’ndan çıkmış en imza yemek.
Tadı tavşana benziyor.
0 Yorum:
Yorum Gönder